Home Consulaire Zaken Toeristenkaart
Toeristenkaart informatie PDF E-mail

De toeristenkaart voor Suriname
De toeristenkaart geeft toegang tot Suriname aan personen die een visum nodig hebben om Suriname binnen te komen.
Het is als het ware een vereenvoudigd visum welke voor slechts 1 (ťťn) reis gebruikt kan worden en uitsluitend bestemd is voor toeristische doeleinden, vakantie en familiebezoek.
De Toeristenkaart is een los kaartje dat aan u wordt overhandigd. Voor de Toeristenkaart heeft u geen visumformulier of pasfoto nodig.
U dient wel te voldoen aan enkele voorwaarden.

Let wel: De visumplicht is dus niet afgeschaft. De toeristenkaart is i.p.v. een visum een simpelere manier om te reizen naar Suriname.
Naast de toeristenkaart bestaat nog steeds het visum (de visumsticker) die in uw paspoort wordt geplakt wanneer u bijvoorbeeld, voor een niet-toeristisch doel naar Suriname reist of een visum voor meerdere toegangen nodig zou hebben.

Een visum kunt u in Nederland alleen op het Consulaat te Amsterdam aanvragen.

De aanvraagprocedure en de visumtarieven zijn ongewijzigd. (link naar info visum)


Wie komt in aanmerking voor de Toeristenkaart?

 

ō  Alle vreemdelingen van Surinaamse origine - ongeacht de nationaliteit - mits zij voldoen aan de vereisten

 

ō  Burgers van de navolgende landen (houders van het nationaal paspoort van):

1.BelgiŽ
2.Bolivia
3.Canada
4.Chili
5.Cuba
6.Denemarken
7.Duitsland
8.Estland
9.Finland
10.Frankrijk
11.Griekenland
12.Hongarije
13.IJsland
14.ItaliŽ
15.Letland
16.Liechtenstein
17.Litouwen
18.
Luxemburg                        

                      

19. Malta
20.
Nederland
21
. Noorwegen
22
. Oostenrijk
23
.Panama
24
. Paraguay
25.
Peru
26.
Portugal
27.
Singapore
28.
SloveniŽ
29.
Slowakije
30.
Spanje
31.
TsjechiŽ
32. U
ruguay
33.
Venezuela
34.
Verenigd Koninkrijk van
Groot-BrittanniŽ en Noord-Ierland
35. Vere
nigde Staten van Amerika
36.
Zweden
37
. Zwitserland

Vanf 1 maart 2016, 

38. China
39. Colombia
40. Costa Rica
41. Dominicaanse Republiek
42. Ecuador
43. El Salvador
44. Guatemala
45. Honduas
46. India
47. Indonesie
48. Mexico
49. Nicaragua
50. Turkije

*ServiŽ
zie algehele visum-
af
schaffingsovereenkomst
d.d. 9 september 2018

Br   Bron:S.B. 2013 no. 40 - Beschikking van de Minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Suriname 14 februari 2013 no. 1762, inzake nadere wijziging op de Visuminstructie 1983 (S.B. 1983 no. 68, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2012 no. 39)

Let wel:
Personen (van niet-Surinaamse origine) met een paspoort van een ander land dan hierboven genoemd, met bijvoorbeeld een Nederlandse verblijfsvergunning of langdurig woonachtig in Nederland komen niet in aanmerking voor de Toeristenkaart.
Deze personen mogen conform de huidige visumprocedure een visum aanvragen (
link naar info visum )

Hoe kan ik de Toeristenkaart kopen?
     
U kunt uw toeristenkaart kopen zodra u uw ticket(s) kan tonen. Het kan dus ook ver van tevoren.

 Om de Toeristenkaart te kunnen kopen dient u te kunnen overleggen :

 

Een geldig origineel paspoort tenminste nog 6 maanden geldig bij aankomst;
Een retour ticket (of ticket(s) van de doorreis). A.u.b. een printje van uw ticket(s) tonen (geen digitale versie)
Extra bewijzen in de volgende gevallen:

 

ō  Te bewijzen Surinaamse origine (click hier)

ō  Reizen met minderjarige kinderen (conform geldende voorwaarden gesteld bij de visumaanvraag voor minderjarigen - click hier en ga naar "vereiste aanvullende documenten" voor info.)

 

Waar kan de Toeristenkaart gekocht worden?

 De Toeristenkaart kan op de volgende locaties gekocht worden, t.w.:

 

1.    De Visumafdeling van het Consulaat Generaal van de Republiek Suriname te Amsterdam van maandag t/m vrijdag. Voor de openingstijden, raadpleeg www.consulaatsuriname.nl

- Ambassades en Consulaten van de Republiek Suriname in andere landen.

 

2.    Op Schiphol bij de speciaal daarvoor bestemde balies (nummers RB164, RB165, RB166)

OpeningstijdenDe Toeristenkaart balies zijn in principe bij SLM en de KLM vluchten naar Suriname geopend voor dienstverlening gedurende tenminste 2 (twee) uren van de resp. inchecktijden. De openingstijden worden wekelijks bijgewerkt op de home page van onze website www.consulaatsuriname.nl

Locatie: de Toeristenkaart balies zijn te bereiken via Vertrekhal 3, in het gangpad aan de voorzijde tussen de draaideuren van ingang B en C.

 

Tel. 020-5481729 (0,22 cent per minuut) slechts voor urgente gevallen tijdens de inchecktijden. Dit is geen algemene informatielijn. De Centrale van het Consulaat is te bereiken op 020-642 6717/020-642 6137.

 

3.    Bij aankomst op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven in Suriname
Betaling: contant en met gepast geld

 

4. Voor SLM klanten bij SLM ticketverkoopkantoren

5. Dependance van het Consulaat van Suriname te St. Laurent, Frans-Guyana (voor openingstijden etc. dient men rechtstreeks contact te maken) Tel./fax: 00594 594 34 49 68

6. Het Canawaima managment kantoor te South Drain, Nw. Nickerie (voor openingstijden etc. dient men rechtstreeks contact te maken) Tel.: (00597) 212-331 of fax. (00597) 212-333


Reisbureaus en aanverwante organisaties die geregistreerd staan bij het Consulaat van Suriname te Amsterdam kunnen per 1 september 2015 namens hun klanten de toeristenkaart bekomen bij het Consulaat te Amsterdam.

 

Wat kost de Toeristenkaart?

De Toeristenkaart kost (per 15 maart 2018) 35 euro in Europa (elders ook wel 40 US$)

 

Kan een familielid of vriend de Toeristenkaart voor mij kopen?


Ja, dat is mogelijk indien de persoon overlegt
- Uw geldig origineel paspoort
- een uitgeprinte retourticket op uw naam (geen boarding pass a.u.b.).
- evt. andere benodigde documenten (zie Surinaamse orgine en minderjarige kinderen)

 

De individuele reiziger kan de Toeristenkaart niet per post aanschaffen.

 

Reisbureaus en aanverwante organisaties die geregistreerd staan bij het Consulaat van Suriname te Amsterdam kunnen per 1 september 2015 namens hun klanten de toeristenkaart bekomen bij het Consulaat te Amsterdam.
 

Hoe lang is de Toeristenkaart geldig en kan ik het vaker gebruiken?
De Toeristenkaart is bestemd voor 1 (ťťn) binnenkomst. De kaart is niet meer geldig na binnenkomst.  Het (maximaal) verblijf wordt in Suriname afgestempeld.
Voor een volgende reis naar Suriname dient men wederom de Toeristenkaart te kopen. De vereisten zoals eerder genoemd gelden ook dan weer.

 

Hoe lang mag ik in Suriname verblijven op een Toeristenkaart?
Personen van bewezen Surinaamse origine kunnen na aankomst in Suriname max. 6 (zes)maanden verblijven. Vreemdelingen van niet-Surinaamse origine mogen maximaal negentig (90) dagen in Suriname verblijven. Bij binnenkomst krijgen zij van de Immigratiedienst een kortverblijf van 30 dagen in het paspoort en op de Toeristenkaart afgestempeld.
Voor verlenging (met 60 dagen) kan de toerist zich aanmelden bij de Vreemdelingendienst.
 

Opmerking :

1.     Personen van Surinaamse origine die langer dan 6 (zes) maanden in Suriname wensen te verblijven, zie www.gov.sr/psa of www.vz2.juspol.sr

2.     Personen van niet-Surinaamse origine die langer dan 90 dagen in Suriname wensen te verblijven, dienen een MKV aanvraag in te dienen en mogen niet op een Toeristenkaart afreizen - link naar MKV-regeling

3.     Adres Vreemdelingendienst, Ministerie van Justitie en Politie: Mr. J.Lachmonstraat 166-168, Paramaribo.

 

Kan ik twee (2) Toeristenkaarten kopen i.v.m. een tweede reis?
Nee, het is niet mogelijk om per persoon/paspoort meer dan 1 (ťťn) Toeristenkaart te kopen.

 

Heb ik iets speciaals nodig om voor mijn kind(eren) een Toeristenkaart te kopen?

 

Ja, voor elk minderjarig kind (t/m 17 jaar) dat meereist dient u behalve het paspoort en de retour ticket een extra document inzake gezag over de minderjarige(n) te overleggen.

 

Note:
(Zie benodigde informatie op de website - click hier 
- voor vereiste aanvullende documenten m.b.t. een visumaanvraag voor minderjarigen)

Veel gestelde vragen over de toeristenkaart


Opmerkingen
:

 

         U ontvangt vooralsnog een kwitantie voor uw aangekochte Toeristenkaart.

         Bij verlies van de Toeristenkaart voordat deze gebruikt is, zal een nieuwe kaart gekocht dienen te worden. 

         Frans-Guyanese burgers mogen niet op de Toeristenkaart via Suriname doorreizen naar een andere bestemming

         Voor landen die niet visumplichtig zijn, geldt de Toeristenkaart niet. De Toeristenkaart wordt per 25 november 2011 geÔntroduceerd. 

 

 

Taalselectie