Home
Toeristenkaart informatie PDF E-mail

De toeristenkaart voor Suriname

Noot: Op 18 oktober 2019 sluiten onze loketten. Via onze E-visa/E-tourist card website kunt u thans online een toeristenkaart of visum aanschaffen.

Informatie voor het aanschaffen van de Toeristenkaart t/m 18 oktober 2018 aan onze loketten

Bent u visumplichtig voor Suriname?
De toeristenkaart is een vereenvoudigd visum voor een enkele binnenkomst.
Het mag uitsluitend voor een toeristisch-, vakantie- en/of familiebezoek gebruikt worden.

De toeristenkaart die per 25 november 2011 werd geïntroduceerd is een los kaartje dat bij de balie aan u wordt overhandigd tegen overlegging van de nodige stukken.
Voor de Toeristenkaart heeft u geen visumformulier of pasfoto nodig. U dient wel te voldoen aan enkele voorwaarden.

Let wel:
Naast de toeristenkaart bestaat nog steeds het visum (de visumsticker) die in uw paspoort wordt geplakt wanneer u bijvoorbeeld, voor een niet-toeristisch doel naar Suriname reist of een visum voor meerdere binnenkomsten nodig zou hebben.
Een visum kunt u in Nederland niet op Schiphol aanschaffen, maar op het Consulaat te Amsterdam aanvragen. De aanvraagprocedure en de visumtarieven zijn op deze website gepubliceerd. (link naar info visum)
De toeristenkaart is geen transit visum.

Wie komt in aanmerking voor de Toeristenkaart?
Ten eerste: Alle vreemdelingen van Surinaamse origine - ongeacht de nationaliteit - mits zij voldoen aan de vereisten.

Ten tweede: Burgers van de navolgende landen (houders van het nationaal paspoort van):

1.     Belgie

2.     Bolivia

3.     Canada

4.     Chili

5.     China

6.     Colombia

7.     Costa Rica

8.     Cuba

9.     Denemarken

10.   Dominicaanse Republiek

11.   Duitsland

12.   Ecuador

13.   El Salvador

14.   Estland

15.   Finland

16.   Frankrijk

17.   Griekenland

18.   Groot-Brittannië
en Noord-Ierland

19.   Guatemala

20.   Honduras

21.   Hongarije

22.   IJsland

23.   India

24.   Indonesie

25.   Italie

26.   Letland

27.   Liechtenstein

28.   Litouwen

29.   Luxemburg

30.   Malta

31.   Mexico

32.   Nederland

33.   Nicaragua

34.   Noorwegen

35.   Oostenrijk

36.   Panama

37.   Paraguay

38.   Peru

39.   Portugal

40.   Servie (voor verblijfeen bezoek van langer dan 30 dagen)

41.   Singapore

42.   Slovenie

43.   Slowakije

44.   Spanje

45.   Tsjechie

46.   Turkije

47.   Uruguay

48.   Venezuela

49.   Verenigd Koninkrijk van

50.   Verenigde Staten van Amerika

51.   Zweden

52.   Zwitserland

Bron:S.B. 2013 no. 40 - Beschikking van de Minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Suriname 14 februari 2013 no. 1762, inzake nadere wijziging op de Visuminstructie 1983 (S.B. 1983 no. 68, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2012 no. 39)

Wanneer en hoe kan ik de Toeristenkaart kopen?
U kunt uw toeristenkaart kopen zodra u uw ticket(s) kan tonen. Het kan dus ook ver van tevoren.

Om de Toeristenkaart te kunnen kopen heeft u het volgende nodig :

1. Een geldig origineel paspoort dan niet minder dan 6 maanden geldig is bij aankomst in Suriname
2. Een retour ticket (of ticket(s) van de doorreis). A.u.b. een printje van uw ticket(s) tonen (geen digitale versie op uw mobiel)
3. Betaling: 35 euro gepast en contant of pinnen (buiten Europa 40USD)
4. Extra bewijzen in de volgende gevallen:

Te bewijzen Surinaamse origine (click hier)
Reizen met (uw) minderjarige kinderen (conform geldende voorwaarden gesteld bij de visumaanvraag voor minderjarigen - click hier en ga naar "vereiste aanvullende documenten" voor info.)

Waar kan de Toeristenkaart gekocht worden?
De Toeristenkaart kan op de volgende locaties gekocht worden, t.w.:

WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN
1.   (Tot 18 oktober 2019) De Visumafdeling van het Consulaat Generaal van de Republiek Suriname te Amsterdam van maandag t/m vrijdag. Voor de openingstijden, raadpleeg www.consulaatsuriname.nl
-    (tot 15 oktober2019) Ambassades en Consulaten van de Republiek Suriname in andere landen

 2.   (Tot 18 oktober 2019) Op Schiphol bij de speciaal daarvoor bestemde balies in Vertrekhal 3 (gangpad aan de voorzijde tussen draaideur B en C)

Openingstijden: De Toeristenkaart balies zijn in principe bij SLM en de KLM vluchten naar Suriname geopend voor dienstverlening gedurende tenminste 2 (twee) uren van de resp. inchecktijden. De openingstijden worden periodiek op de home page van onze website www.consulaatsuriname.nl

3.   (GESLOTEN PER 1 AUGUSTUS) Bij aankomst op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven in Suriname

4. (Sluitingsdatum nog te bevestigen) Voor SLM klanten bij SLM ticketverkoopkantoren

5. (Sluitingsdatum nog te bevestigen) Het Canawaima managment kantoor te South Drain, Nw. Nickerie (voor openingstijden etc. dient men rechtstreeks contact te maken) Tel.: (00597) 212-331 of fax. (00597) 212-333

Hoe lang mag ik in Suriname verblijven op een Toeristenkaart?
Personen van bewezen Surinaamse origine kunnen na aankomst in Suriname max. 6 (zes)maanden verblijven. Vreemdelingen van niet-Surinaamse origine mogen maximaal negentig (90) dagen in Suriname verblijven. Bij binnenkomst krijgen zij van de Immigratiedienst een kortverblijf van 30 dagen in het paspoort en op de Toeristenkaart afgestempeld.
Voor verlenging (met 60 dagen) kan de toerist zich aanmelden bij de Vreemdelingendienst.

Opmerking :
Personen van Surinaamse origine die langer dan 6 (zes) maanden in Suriname wensen te verblijven, zie www.gov.sr/psa of www.vz2.juspol.sr
Personen van niet-Surinaamse origine die langer dan 90 dagen in Suriname wensen te verblijven, dienen een MKV aanvraag in te dienen en mogen niet op een Toeristenkaart afreizen - link naar MKV-regeling
Adres Vreemdelingendienst, Ministerie van Justitie en Politie: Mr. J.Lachmonstraat 166-168, Paramaribo.

Kan ik twee (2) Toeristenkaarten kopen i.v.m. een tweede reis (terugreis naar Suriname)?
Nee, het is niet mogelijk om per persoon/paspoort meer dan 1 (een) Toeristenkaart per keer te kopen.
U heeft de optie om een visum voor meerdere binnenkomsten aan te vragen.

Veel gestelde vragen over de toeristenkaart

Opmerkingen:
U ontvangt geen kwitantie voor uw aangekochte Toeristenkaart, de prijs staat erop afgedrukt. Wilt u wel een betaalbewijs, pin dan het bedrag zodat u het pinbewijs krijgt.
Indien u de Toeristenkaart verliest voordat u het heeft kunnen gebruiken, zal een nieuwe kaart nodig zijn.

1.     Belgie

2.     Bolivia

3.     Canada
Chili

4.     China

5.     Colombia

6.     Costa Rica

7.     Cuba

8.     Denemarken

9.     Dominicaanse Republiek

10.   Duitsland

11.   Ecuador

12.   El Salvador

13.   Estland

14.   Finland

15.   Frankrijk

16.   Griekenland

17.   Groot-Brittannië
en Noord-Ierland

18.   Guatemala

19.   Honduras

20.   Hongarije

21.   IJsland

22.   India

23.   Indonesie

24.   Italie

25.   Letland

26.   Liechtenstein

27.   Litouwen

28.   Luxemburg

29.   Malta

30.   Mexico

31.   Nederland

32.   Nicaragua

33.   Noorwegen

34.   Oostenrijk

35.   Panama

36.   Paraguay

37.   Peru

38.   Portugal

39.   Servie (voor verblijfeen bezoek van langer dan 30 dagen)

40.   Singapore

41.   Slovenie

42.   Slowakije

43.   Spanje

44.   Tsjechie

45.   Turkije

46.   Uruguay

47.   Venezuela

48.   Verenigd Koninkrijk van

49.   Verenigde Staten van Amerika

50.   Zweden

51.   Zwitserland

 

Taalselectie